Sissela Nutley 

 

Har disputerat vid Karolinska Institutet inom kognitiv neurovetenskap med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet. Hennes forskning har främst undersökt utvecklingen av de exekutiva funktionerna och om de går att påverka med exempelvis datoriserad träning eller genom vad vi ägnar oss åt på fritiden. Hon är en flitigt anlitad föreläsare inom hjärnans formbarhet, uppmärksamhet och relationen till sociala medier och driver den ideella förening Arts & Hearts – samhällsförändring genom scenkonst.

Sissela Nutley har skrivit manus och musik till ett flertal musikalproduktioner (Modren, Life of Bellman etc.). Tillsammans med Ulrika Larsson har Sissela skrivit manus och komponerat delar av musiken till musikalen Det syns inte.

 


Det syns inte – musikalen som skildrar hur vi egentligen mår


Projektledare för Det syns inte tillsammans med Anni Grosse och Ulrika Larsson. Med stöd av Allmänna Arvsfonden leder Sissela, tillsammans med sina kollegor, arbetet med att uppmärksamma och sprida kunskap om vad som händer när vi flyttar våra verkliga mänskliga interaktioner till digitala forum och skärmar. Inom ramen för projektet kombineras kunskap från olika områden för att möta och lösa nya problem i samhället. Musikalen Det syns inte är en högaktuell samtidsspegling med både skratt och gråt. Med hög igenkänningsfaktor berörs tabubelagda ämnen med en stor dos humor. Det syns inte sätter fingret på samtidens bekymmer, trivialiteter och allvar: Är jag lika lycklig inuti som jag visar utåt? Hur tar jag den perfekta selfien? Hur får jag kontakt med min tonåring?

Sissela Nutley har skrivit manus och musik till ett flertal musikalproduktioner (Modren, Life of Bellman etc.). Tillsammans med Ulrika Larsson har Sissela skrivit manus och komponerat delar av musiken till musikalen Det syns inte.

“Av all forskning jag tagit del av om hjärnan och människans mående så återkommer så ofta de grundläggande behoven om att få känna gemenskap med andra. Ett allt mer underutnyttjat sätt att åstadkomma det är faktiskt genom kulturaktiviteter. I forskningen återkommer ofta just dans, körsång och teater som aktiviteter som är kopplade till mer välmående, både tack vare den kreativa friheten men också för att det berör och skapar gemenskap.”

 


Släpper boken Distraherad i mars 2019


I takt med en samtidsutveckling som exponerar oss för allt fler sinnesintryck, beslut och jämförelser med andra människor ställs allt högre krav på vår egen förståelse för hur vår omgivning påverkar vår hjärna och vårt mående. Det och mycket mer förmedlas i denna lättsmälta, underhållande forskningsbaserade kulturupplevelse. Läs även mer i boken Distraherad – hjärnan, skärmen och krafterna bakom (Natur & Kultur, 2019).

 


Forskning – Social Innovation – Scenkonst


Driver tillsammans med sociala entreprenören Anni Grosse utvecklingen av en ny metod inom förändringsarbete och området Change Management.  Hjärnforskning kombineras med kulturuttryck för att möjliggöra och initiera förändring och anpassning till dagens digitala samtid. För mer information kontakta oss här.  

 


SVT AKTUELLT


Medverkar i SVT Aktuellt, nyhetssändning onsdag den 19 december 2018.